Bài tập rút gọn mệnh đề quan hệ

Chúng ta đã thực hiện các bài tập về mệnh đề quan liêu hệ ở bài học kinh nghiệm trước. Từ bây giờ hãy cùng IIE Việt Nam kế tiếp với các dạng bài tập RÚT GỌN MỆNH ĐỀ quan HỆ các bạn nhé!

*

Lý thuyết

Rút gọn gàng mệnh đề quan hệ với lúc này hoặc thừa khứ phân từ

Hiện tại phân từ là phân từ bao gồm dạng –ing. Nếu cồn từ trong mệnh đề quan hệ ở dạng chủ động (active), ta sử dụng cụm bây giờ phân từ để giản lược mệnh đề quan tiền hệ.Quá khứ phân tự là phân từ dạng V-ed/V3. Nếu động từ trong mệnh đề quan hệ ở dạng bị động (passive), ta dùng cụm quá khứ phân từ nhằm giản lược mệnh đề quan tiền hệ.

Bạn đang xem: Bài tập rút gọn mệnh đề quan hệ

Khi mệnh đề trước có những chữ sau xẻ nghĩa mang đến danh từ: the only, the last, the first, the second,…ta có thể rút gọn gàng mệnh đề quan tiền hệ bằng phương pháp dùng lớn – infinitive

Đối với mệnh đề tình dục không xác định (Non – defining clause), ta rất có thể rút gọn bằng cách bỏ đại từ quan hệ và động từ khổng lồ be, chỉ duy trì lại cụm danh từ.

Rút gọn gàng mệnh đề quan liêu hệ bao gồm dạng đại từ quan hệ tình dục + be + tính từ lúc trước đại từ quan hệ giới tính là đại từ bất định như something, anybody,…

Bài tập

Dưới đó là 40 bài tập rút gọn gàng mệnh đề quan tiền hệ có đáp án. Cùng thực hành các bài tập này nhé.

Exercise 1

Rewrite sentences, use reduced relative clause

1) A plane crashed into the sea yesterday. It was carrying 28 passengers.

2) The man was taken to hospital. He was injured in the accident.

3) The window has now been repaired. It was broken in last night’s storm.

4) When I was walking home, there was a man. He was following me.

5) I was woken up by the baby. She was crying.

6) Most of the suggestions were not very practical. They were made at the meeting.

7) The road is narrow. It joins the two villages.

8) I live in a pleasant room. It overlooks the garden.

9) Most of the goods are exported. They are made in this factory.

10) When I arrived, there was a big red car. The oto was parked outside the house.

Exercise 2

Complete these sentences with the following verbs. Put the verb in the correct form

Blow

WorkOffer

Sit

WaitInvitePost

Study

callLiveRead

Ring

1) I was woken up by a bell…………….

2) None of the people…………….to the tiệc ngọt can come.

3) Tom has got a brother………….in a bank in London và a sister…………..economics at university in Glasgow.

4) Somebody…………..Jack phoned while you were out.

5) All letters……………today should arrive tomorrow.

6) When I entered the waiting room, there was nobody, except for a young man……………by the window…………..a magazine.

7) A few days after the interview, I received a letter……………me the job.

8) There was a tree…………..down in the storm last night.

9) Sometimes life must be very unpleasant for peple…………….near airports.

10) Is there anybody………….to see me?

Exercise 3

Choose the correct answer

1) The bicycle which was featured was made by Bianchi.

A. The featured bicycle was made by Bianchi.

B. The was featured bicycle made by Bianchi.

C. The made Bianchi bicycle was featured.

2) The mobile phone which is on the desk is broken.

A. The on the desk mobile phone is broken.

B.The telephone on the desk is broken.

C. The telephone desk is broken.

3) David, who was responsible for customer services, made the presentation.

A. David customer services responsible made the presentation.

B. David responsible for customer services made the presentation.

C. David, responsible for customer services, made the presentation.

4) The men that are working on the project come from Russia.

A. The men working on the project come from Russia.

B. The working men on the project come from Russia.

C. The working on the project men come from Russia.

5) The towels that are on the chair can be used in club showers.

A. The on the chair towels can be used in club showers.

B. The towels on the chair can be used in club showers.

C. The chaired towels can be used in club showers.

6) Nha Trang, which is famous for its seafood, is a beautiful city.

A. Nha Trang famous for its seafood is a beautiful city.

B. Nha Trang, famous for its seafood, is a beautiful city.

Xem thêm: Cách Nhận Biết Ung Thư Gan, Giai Đoạn Đầu Và Điều Trị Bệnh Hiệu Quả

C. Nha Trang is famous for its seafood is a beautiful city.

7) The cake that was selected came from an French bakery.

A. The that selected cake came from an French bakery.

B. The cake selected came from an French bakery.

C. The cake was selected came from an French bakery.

8) The students who study at our school come from all over the world.

A. The studying students at our school come from all over the world.

B. The studying at our school students come from all over the world.

C. The students studying at our school come from all over the world.

9) The man who was handsome worked in Hollywood.

A. The man handsome worked in Hollywood.

B. The man who handsome worked in Hollywood.

C. The handsome man worked in Hollywood.

10) My friends who are studying in Britain will be at the party.

A. My friends studying in Britain will be at the party.

B. My friends who studying in Britain will be at the party.

C. My friends in Britain studying will be at the party.

Exercise 4

Rewrite sentences, using a relative infitive

1) No woman has received this honour before.

2) Marie Curie won a Noble prize in two different disciplines. She is the only person who has done so.

3) Isn’t there anybody who can look after him?

4) I’ll need lớn get new dress which I can wear for the party.

5) Tom wasn’t the only reporter who questioned the official line.

6) This is the best thing that has happened in a long time.

7) Have you got any paper which I can wrap this in?

8) I’m bored, there is nothing that I can vày round here.

9) Will Smith has signed the petition. He is the most famous actor who has signed.

10) I need a hotel where I can stay for a night.

Đáp án

Exercise 1:

1) A plane carrying 28 passengers crashed into the sea yesterday.

2) The man injured in the accident was taken to lớn hospital.

3) The window broken in last night’s storm has now been repaired.

4) When I was walking home, there was a man following me.

5) I was woken up by the baby crying.

6) Most of the suggestions made at the meeting were not very practical.

7) The road joining the two villages is narrow.

8) I live in a pleasant room overlooking the garden.

9) Most of the goods made in this factory are exported.

10) When I arrived, there was a big red car parked outside the house.

Exercise 2:

1) ringing 2) invited 3) working / studying 4) called 5) posted

6) sitting / reading 7) offering 8) blown 9) living 10) waiting

Exercise 3:

1) A 2) B 3) C 4) A 5) B

6) B 7) B 8) C 9) C 10) A

Exercise 4:

1) She is the first woman to have receive this honour.

2) Marie Curie is the only person to have won a Nobel prize in two different disciplines.

3) Isn’t there anybody to lớn look after him?

4) I’ll need lớn get new dress to wear for the party.

5) Tom wasn’t the only reporter lớn question official line.

6) It’s the best thing khổng lồ have happened in a long time.

7) Have you got any paper towrap this in?

8) I’m bored, there is nothing to do round here.

9) Will Smith is the most famous actor lớn have signed the petition.

10) I need a khách sạn to stay for a night.

IIE Việt Nam vừa reviews về bài tập rút gọn mệnh đề quan liêu hệ. Chúng ta nên thực hành thực tế nhiều bởi các bài tập dạng này xuất hiện không ít trong các bài kiểm tra, thi cuối kì.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • So sánh và chỉ ra mối quan hệ giữa tư duy và tưởng tượng

  • Bài tập cơ sở dữ liệu quản lý sinh viên

  • Tìm bạn tình giải quyết sinh lý ở hà nội

  • Sách sinh lý đại học y dược tphcm pdf

  • x

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.